NyitólapRegisztrációBelépés Pályázatinfó
Szerda, 2024.04.24, 12:45
Belépés
Honlap-menü

Keresés

Naptár
«  Február 2015  »
HKSzeCsPSzoV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728

Industria Ház

Videók

ECP Consulting Kft
”DRAPP
-
MEGAPORT
-
Pályázat - wyw.hu
-
Linkgyûjtemény
Magyar
Reklámpiac
Linktár Network
Magyar
Links In Target
-

-
Letöltés
Nyitólap » 2015 » Február » 9 » Pályázati összefoglaló a jelenlegi helyzetről
09:28
Pályázati összefoglaló a jelenlegi helyzetről

Egy kis jelenlegi pályázati helyzet összefoglaló:

Az EU-s támogatási időszak mindig 7 éves periódusra van meghatározva, és a források elosztása a kormány által benyújtott operatív programok alapján történik. Az előző támogatási ciklus 2007-től 2013-ig tartott, ezen időszakra vonatkozó források végleges lehívása zajlik jelenleg.

A következő támogatási időszak Magyarország esetében 2014-2020, mely időszak alatt 7080 MRD Ft forrás áll rendelkezésünkre. Ezek lehívásához egy 7 éves stratégiai terv létrehozására volt szükség, ezeket hívhatjuk operatív programoknak. Ezek az operatív programok 2014-ben sajnos csak nagyon lassan készültek el.

Ennek oka, hogy az áprilisi választásokig valószínűleg nem volt érdemi munka ezen a téren, illetve a választást követően a teljes bírálati intézményrendszert átalakították, felszámoltak szervezeteket, és újakat hoztak létre. Példaként említhetjük, hogy megszűnt a vállalkozásokat leginkább érintő, gazdaságfejlesztési forrásokat elosztó MAG Zrt., helyette ezentúl az Nemzetgazdasági Mininisztérium fogja kezelni a pályázatokat. Az eddig bíráló és támogatásokat megítélő szervek tehát megszűntek és helyettük az illetékes szaktárcáknak adták ezt a feladatot. Megszűnt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) is, mely felettes szervként mint Irányító Hatóság működött az EU-s források elosztásában.

Az intézményi átalakítás tehát nagyban lassíthatta az operatív programok előkészítését (a legfontosabb munkát), emiatt már eleve várható volt az eredetileg 2014 nyarán kezdődő támogatások csúszása. 2014 novemberében nagyon alacsony keretösszeggel és szigorú pályázati feltételekkel megjelent ugyan 2 db vállalkozásfejlesztési kiírás (termelő-feldolgozó cégek kapacitásbővítése termelő gépek beszerzésén keresztül, valamint KKV-k külpiaci megjelenése az exportképesség növekedése céljából), ám ezek a kormány saját költségvetési kockázatára kerültek kiírásra, és leginkább arra szolgáltak, hogy az elégedetlen közhangulaton kissé csitítsanak.

Végül 2014 november végén beadásra kerültek a már Brüsszellel egyeztetett, módosított operatív programok, melyek a fejlesztési célokat és ezek elérési módját tartalmazták.

Az operatív programokat eredetileg 2014.12.31-ig kellett volna Brüsszelnek elfogadnia, legalábbis ez volt a menetrend. Ennek ellenére a mai napig nincs Brüsszel által hivatalosan elfogadva az operatív programok zöme (kivéve az RSZTOP Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program), tehát a vállalkozásfejlesztési programok sem (GINOP Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program, TOP Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, VEKOP Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program).

A pályázati lehetőségek ínsége az elmúlt másfél évben tehát az alábbiakra vezethető vissza:

  • költségvetési periódusváltás (2007-2013 ill. 2014-2020)
  • választási év, az operatív programok lassú kidolgozása a következő 7 éves periódusra
  • intézményi átalakítás az EU-s pénzek kezelésében, a pályáztatásban
  • elektronikus pályáztatási rendszer bevezetése, a szükséges informatikai háttér kidolgozása
  • Brüsszel hivatalosan még mindig nem fogadta el a benyújtott magyar operatív programokat

A fejlesztéspolitikáért felelős személyek most januárban voltak egyeztetni Brüsszelben. Erről jelenleg annyit tudni, hogy az EU-nak nincsenek alapvető fenntartásai az operatív programokkal kapcsolatosan (kivéve a VOP Vidékfejlesztési Operatív Programmal, melyet túl bonyolultnak tartanak a mezőgazdasági támogatások elosztásával kapcsolatban), tehát hamarosan hivatalosan is elfogadják a leendő vállalkozásfejlesztési pályázati kiírásokhoz kapcsolódó operatív programot.

Jelenleg azt kommunikálja a kormány, hogy ezek után most áprilisban elindulhat nagyüzemben a pályázás, tehát a pályázati kiírások várható megjelenése 2015 április lesz.

Sajnos ma még nem látunk konkrét pályázati felhívások tervezeteit, de egy kormányrendelet szerint 2015.01.31-ig közzéteszik az éves fejlesztési keretet, mely gyakorlatilag az év pályázati menetrendjét tartalmazza, az egyes pályázati kiírásokhoz rendelkezésre álló keretösszeget rendelve és a benyújtási időszakot megjelölve.

Ha ez így lesz, februárban- márciusban elő tudunk készülni a pályázatok beadására, és reményeink szerint áprilistól kezdve minél hamarabb be is tudjuk adni a vállalkozás-fejlesztési pályázatokat. Az összes EU-s forrás 60 %-át gazdaságfejlesztésre fordítják a jelenlegi periódusban (2014-2020), mely jóval nagyobb a korábbi periódus (2007-2013) kb 16 %-os arányához képest. A jelentős tőkeinjekció azonban a vissza nem térítendő támogatások mellett kötelezően felvételre kerülő visszatérítendő forrásokból is állni fog. Ez azt jelenti, hogy számos esetben kombinált pályázatok fognak megjelenni, azaz támogatás + kedvezményes hitel + önerő formában lehet majd támogatást igényelni.

Tehát jelenleg érdemes pályázati projektjeinket előkészíteni, mert nemsokára eldördül a startpisztoly.

Megosztás Megtekintések száma: 1045 | Hozzáadta:

  Copyright ECP Consulting Kft © 2024
Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben